Hoe leer je studenten in de wereld van ChatGPT relevante informatie selecteren, keuzes verantwoorden en de haalbaarheid van hun plan kritisch toetsen? In een tijd waarin AI met één prompt een compleet beroepsproduct genereert, is dat een steeds belangrijkere vraag. Want als studenten ChatGPT gebruiken om een plan van aanpak te maken, hoe zorg je dan dat ze het denkwerk daarachter nog zélf doen?
De module Plan van aanpak – standaard beschikbaar in het pakket van Hogeschooltaal – helpt daarbij. Logisch leren opbouwen van een plan en kritisch evalueren zijn onderwijstaken. Niet door AI, maar juist in combinatie met AI – én met jouw begeleiding. Zo ontstaat een leerproces dat eigentijds én waardevol is.
Schrijven begint met denken
In de module Plan van aanpak leren studenten stap voor stap een plan van aanpak op te stellen. De focus ligt niet alleen op wat er in het plan moet staan, maar vooral op de keuzes die daaraan voorafgaan: wat is de aanleiding, wat is de afbakening en welke aanpak is haalbaar?
Niet elke student weet wat een goede SMART-doelstelling is of hoe je een risicoanalyse maakt. Deze module biedt houvast, structuur én ruimte om kritisch te leren denken over de inhoud.
Slimme AI-combinaties
Dankzij het heldere stappenplan denken studenten bewuster na over hun keuzes. AI kan dat proces versnellen en verdiepen – maar alleen als studenten weten wat ze willen, en waarom.
Laat studenten bijvoorbeeld onderzoeken of hun doelstellingen écht SMART zijn. De AI-tool doet suggesties, maar door die te beoordelen, af te wijzen of aan te scherpen, oefenen studenten met keuzes maken, opnieuw selecteren en verbeteren. Wanneer is een doelstelling echt meetbaar?
Ook bij de risicoanalyse is AI een slimme sparringpartner. Studenten laten AI een eerste lijst van projectrisico’s genereren. Die lijst is zelden compleet of precies afgestemd op hun context – en dat is precies de bedoeling. Studenten analyseren de lijst, schrappen irrelevante punten, voegen eigen inzichten toe en onderbouwen hun keuzes. Zo wordt AI een gesprekspartner, geen eindproduct.
De rol van jou als docent blijft echter belangrijk: jij helpt studenten om met een onderzoekende houding naar AI-output te kijken, en je begeleidt ze bij het ontwikkelen van vaardigheden die AI niet overneemt. AI biedt snelheid; jij en de module zorgen voor diepgang door persoonlijke selectie.
Wanneer zet je de module in?
De module Plan van aanpak wordt gebruikt in het eerste of tweede jaar, maar is ook inzetbaar bij projecten, onderzoeksvaardigheden, stages en afstuderen. Het is een logische aanvulling op de modules over rapporteren en presenteren. De module zit in het Hogeschooltaalpakket en is dus direct beschikbaar voor jou én je studenten.
Probeer het zelf!
Wil je je studenten helpen bij het maken van een kritisch doordacht plan van aanpak, met ruimte voor de inzet van AI? Vraag dan een proefaccount aan voor de module Plan van aanpak van Hogeschooltaal en ontdek hoe deze module jouw studenten ondersteunt bij het ontwikkelen van hun schrijfvaardigheden én onderzoeksvaardigheden.