Raad van advies
Hogeschooltaal is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en maakt daarbij gebruik van de kennis van onze onderwijskundige collega’s, de waardevolle data in ons platform én de kennis van onze Raad van Advies. Deze groep experts komt minstens drie keer per jaar samen om strategische uitdagingen te bespreken, (taal)onderwijsontwikkelingen te analyseren en verbetermogelijkheden te identificeren.
Na mijn studie bestuurskunde en rol als onderzoekmedewerker aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, startte ik mijn carrière in het (hoger) onderwijs. Vanaf het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen tot recentelijk als bestuursvoorzitter van Hogeschool Rotterdam, heb ik diverse bestuurlijke functies vervuld, inclusief nevenfuncties, zoals het voorzitterschap van de Commissie Positionering Hoger Beroepsonderwijs. Momenteel geef ik lezingen en ben ik werkzaam als zelfstandig adviseur met focus op studiesucces van Caribische studenten.
In al mijn functies ben ik geconfronteerd met de enorm belangrijke rol die de Nederlandse taal in onze samenleving speelt. Een gebrekkige beheersing versterkt niet alleen kansenongelijkheden, maar zet mensen ook buitenspel. Daarom zet ik me graag in om Hogeschooltaal te ontwikkelen en te promoten, gezien de bewezen effectiviteit bij het verbeteren van schrijf- en spreekvaardigheden.
Ron Bormans (voorzitter RvA) – Zelfstandig adviseur en voormalig (tot sept. 2023) Voorzitter College van Bestuur Hogeschool van Rotterdam
In 2003 merkte ik als docent aan Avans dat het hoog nodig was dat studenten beter leerden schrijven. Daarom startte ik Hogeschooltaal en bouwde het uit van een geavanceerd online programma tot een succesvolle onderwijsdienst, die later werd overgenomen door Noordhoff. Tegenwoordig geef ik nog masterclasses in methode en techniek bij Avansplus en ben ik lid van de centrale examencommissie bij hetzelfde instituut.
Als promovendus in lexicologie aan de Universiteit Leiden en oprichter van Hogeschooltaal heb ik echter nog altijd een groot hart voor taalonderwijs. Met mijn rol binnen de Raad van Advies én als parttime redacteur ben ik blij nog altijd een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het platform dat door meer dan 1 op de 3 studenten in het hbo wordt gebruikt.
Ed Landman – Oprichter Hogeschooltaal, zelfstandig adviseur en redacteur
Ik heb in mijn lange loopbaan altijd gewerkt met taal en taalkunde, met name in de opleiding toegepaste taalkunde van de KU Leuven. Mijn vele publicaties over taalkunde, gespecialiseerd vertalen en het economische belang van taal zijn ook relevant voor het bedrijfsleven.
Ik heb Hogeschooltaal al vele jaren geleden leren kennen als een belangrijke speler op de markt van het computerondersteunde taalonderwijs. Het belang van een dergelijk pakket voor de ondersteuning van studenten in hun studietraject kan niet genoeg worden benadrukt. Het levert vooral maatwerk op het ritme van de individuele student met specifieke behoeften, en speelt ook in op de recente ontwikkelingen in het hoger onderwijs.
Frieda Steurs – Professor emeritus Taaltechnologie en terminologieleer aan de KU Leuven en directeur van het instituut voor de Nederlandse Taal
Sinds februari 2024 vervul ik de rol van directeur bij de Academy for Built Environment & Logistics aan de Breda University of Applied Sciences. Voorheen heb ik diverse functies bekleed, waaronder die van coördinator taalbeleid en manager technische Ad-opleidingen bij Hogeschool Rotterdam. Mijn academische achtergrond omvat een bachelor in Nederlandse taal en cultuur aan Universiteit Utrecht, gevolgd door een master in Teaching and Learning in Higher Education aan de Vrije Universiteit. Gedurende mijn loopbaan heb ik Hogeschooltaal geïmplementeerd binnen diverse opleidingen.
Chantal van der Putten – Directeur Academy for Built Environment & Logistics aan de BUAS
Ik ben hoogleraar Nederlandse taalkunde en voorzitter van het talencentrum ACTO aan de Vrije Universiteit Brussel.
Vanuit een externe en onafhankelijke positie voorzie ik Hogeschooltaal van kritisch advies, om tot een zo goed mogelijke taalondersteuning van studenten te komen.
Wim Vandenbussche – Hoogleraar Nederlandse taalkunde en voorzitter van het talencentrum aan de VU Brussel